Augmented Reality

 Naast een grafisch aantrekkelijke en technische GIS-kaart is er ook een interactieve tool in Augmented Reality ontwikkeld. Met deze tool kan op elke willekeurige plek een digitale expositie worden opgeroepen en in een virtuele ruimte via een iPhone of iPad bekeken worden. In deze interactieve Augmented Reality ruimte is de fysieke omgeving nog steeds te zien, dit is bij virtual reality niet het geval. Augmented Reality geeft overzicht van het totaal zonder door te hoeven klikken. Je beweegt als in een expositieruimte op eigen gepaste snelheid door de set aan informatie, bijvoorbeeld aan de hand van kaarten, afbeeldingen en infographics. Middels kleine iconen op de kaart kan detailinformatie over de desbetreffende plek worden opgeroepen. Zo wordt informatie overgebracht waar een beleving aan gekoppeld is. Om in de interactieve te komen moet er een QR-code gescand worden, daarna doorloop je een aantal stappen in de app. Vervolgens is de interactieve omgeving toegankelijk. Een innovatieve presentatie methode die in de toekomst steeds meer toegepast gaat worden.  

We zijn bezig met de Augmented Reality omgeving door te ontwikkelen. Zodat niet alleen de kaarten tweedimensionaal in de interactieve omgeving staan, maar de leidende principes of condities van een gebied in een driedimensionale landschapstegel verbeeld worden. Zo kunnen onderdelen, zoals bodem en grondwater stromingen inzichtelijk gemaakt worden. De onzichtbare elementen van reliëf, bodem en water wordt hierdoor zichtbaar gemaakt.

In 2023 is er een doorontwikkeling gemaakt, waarbij de augmented reality is gebruikt om inzicht te krijgen in de processen in de ondergrond. Hierbij zijn dus 3D landschappelijke modellen gemaakt die door middel van een animatie de bewegingen van het water laten zien. Dit is op de Dutch Design Week in Eindhoven tentoongesteld.

Stap binnen in het dynamische beekdal van de Aa en laat je meevoeren door een reis door de tijd, van 1900 tot 2024. Hier, in onze Augmented Reality omgeving, ontvouwt zich het verhaal van de evolutie van dit landschap en de menselijke interactie ermee.

In 1900 creëerden natuurlijke krachten een landschap met een traag slingerende beek, typerend voor het natuurlijke beekdal van de Aa. Maar in 1956 onderging het landschap ingrijpende veranderingen door menselijke ingrepen, zoals het rechttrekken van de beek. Dit resulteerde in een droger beekdal, gunstig voor landbouw maar ook kwetsbaarder voor droogte en overstromingen.

Nu, in 2024, is het landschap getransformeerd tot een dynamisch beekdal, aangepast aan klimaatverandering. In 2018 onderging het gebied een herontwerp, waarbij water de ruimte kreeg om vrij te meanderen. Dit leidt tot een gevarieerder waterpeil en minder afhankelijkheid van dijken. Het langzaam stromende water draagt bij aan een stabielere grondwaterstand op lange termijn, waardoor het klaar is voor de uitdagingen van de toekomst.

In onze Augmented Reality omgeving komt dit verhaal tot leven. Verken unieke kenmerken zoals waterbewegingen in de bodem en oppervlaktewaterbewegingen. Het is een innovatieve en boeiende manier om het landschapsverhaal te beleven, waarbij de grenzen tussen realiteit en de digitale wereld vervagen.

Dit project, ondersteund door de Provincie Noord-Brabant en Waterschap Aa en Maas, markeert een nieuwe primeur. Het bouwt voort op de klimaatonderlegger en draagt bij aan een bewustwording over het veranderende landschap, niet alleen voor wetenschappers en beleidsmakers, maar ook voor de burgers. Bij Bureau Streekk werken we aan Augmented Reality omgevingen die mensen helpen het landschap beter te begrijpen, met als inhoudelijke basis de klimaatonderlegger en ondersteuning vanuit het Nederlandse programma LIFE-IP Klimaatadaptatie. Onze focus ligt op het stroomgebied van de Aa, waarbij we Augmented Reality inzetten als communicatiemiddel om bewustwording te creëren over de principes die in het landschappelijke systeem voorkomen.

Welkom in de toekomst van landschapsbeleving, waar het dynamisch beekdal klaar staat om de uitdagingen van morgen met open armen te omarmen!

👟 Volg de wandelroute en bekijk met de Augmented Reality tool op je smartphone wat er veranderd is in het gebied sinds het jaar 1900. 

👉 In dit artikel lees je meer over het beekdal en kan je de QR-code scannen voor de Augmented Reality tool: AR artikel

Scroll naar boven